Resfințire de pictură și sfințire de complex parohial, la Parohia nemțeană Grumăzești

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 26, 2021   Autor: Tudorel Rusu

După întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Nichifor Botoşăneanul în fața bisericii de către soborul de preoți și diaconi, de oficialitățile locale și de enoriași, ierarhul a săvârșit slujba de resfințire a picturii interioare din locașul de cult.

În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea bisericii, în cadrul căreia PS Părinte Nichifor a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind faptul că teama exagerată de diavol este nejustificată: „În orice întâlnire pe care am avea-o cu răul, inclusiv cu demonul, Evanghelia acestei duminici ne învață să avem nădejde și să avem credință, pentru că nu diavolul și răul este atotputernic, ci Domnul. Iar noi, cei ce am făcut legământul cu Dumnezeu în Botez, anume că ne lepădăm de Satana și de toate lucrurile lui și de toată trufia lui, trebuie să nu ne temem de demon, de răul, de minciuna și de seducția lui și a acestei lumi. Să ne temem de faptul că de multe ori nu mai simțim adânc rugăciunea, să ne temem că nu ne doare durerea celuilalt, că trecem nepăsători peste suferința omului de lângă noi, să ne temem că nu privim lumea cu ochii lui Hristos, ci nepăsători, preocupați doar de confortul nostru imediat și de siguranța noastră imediată. Ne învață Sfântul Apostol Pavel să lărgim inimile noastre, să încapă în ele bucuria lui Dumnezeu și să-i privim pe semenii noștri cu ocii lui Dumnezeu, cu cinstire, grabnici să-i ajutăm pe semeni, rugându-ne pentru ei”.

La final, ierarhul a săvârșit și slujba de sfințire a noului complex parohial de la Grumăzești, ridicat între anii 2015 - 2020, ce cuprinde la demisol o capelă mortuară, o sală de prăznuire, o bucătărie complet doatată și utilată, cameră tehnică cu centrala termică. După cum s-a arătat în hrisovul de sfințire citit de pr. protopop Nicolae Axentioi, inițiativa complexului social le-a aparținut profesorului Constantin Matasă, primarul comunei, şi preotului paroh Bogdan Alexandru Ailenei. Așezământul a fost construit prin jertfa și dăruirea credincioșilor din parohie, precum și a altor donatori și fii ai satului, împreună cu sprijinul financiar consistent al Primăriei și Consiliului Local al Comunei Grumăzești și al Consiliului Județean Neamț. La parterul casei sociale au fost amenajate o sală de mese cu 110 locuri, care poate fi folosită și ca sală de conferințe, o bucătărie cu toate dotările și o sufragerie de protocol cu bibliotecă. Etajul cuprinde un apartament parohial cu două camere, bucătărie utilată complet, hol și baie.

Drept răsplată pentru osteneala depusă, părintele paroh Bogdan Alexandru Aienei a primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, PS Părinte Nichifor a felicitat autoritățile locale și județene, cât și pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie celor direct implicați.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri