Pictura bisericii de la Mănăstirea Sângeap-Basaraba a fost sfinţită

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 27, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Slujba de sfinţire a picturii prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită în altarul de vară al mănăstirii, la care au participat cu evlavie numeroşi credincioşi. Din soborul preoţilor slujitori, alături de arhim. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba, şi pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, au făcut parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, mai mulţi stareţi, egumeni şi preoţi parohi ai mănăstirilor şi bisericilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

 Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, alături de părinţii monahi.

La finalul slujbei de sfinţire, Părintele Mitropolit Teofan a menţionat faptul că pictura unei biserici este o chemare la viaţa de sfinţenie a tuturor celor ce intră şi se roagă în sfântul locaş: „Să se bucure monahii şi credincioşii care vor participa la sfintele slujbe în această biserică, fiind înconjuraţi de privirile sfinţilor, care să le fie chemare spre desăvârşire. Avându-i în preajmă pe sfinţii lui Dumnezeu, cei care vor intra în acest sfânt locaş se vor bucura de harul şi binecuvântarea sfinţilor“.

După citirea Evangheliei, ierarhul a rostit cuvântul de învăţătură, în care a punctat semnificaţiile pericopei rostite: „Domnul Hristos, în Evanghelia acestei zile, după ce ne-a spus să nu ne îngrijorăm, ne-a îndemnat: «Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă». Adică ce se vor adăuga? Se vor adăuga cele trebuincioase pentru viaţa noastră, ca urmare a muncii şi strădaniei noastre şi a binecuvântării lui Dumnezeu. Aşadar, Domnul Hristos ne spune să aşezăm lucrurile la locul lor. Respectaţi ierarhia: întâi să fie Dumnezeu, gândul la Dumnezeu, rugăciunea, Liturghia, spovedania, postul şi toate cele care sunt rânduite, şi toate celelalte se vor adăuga vouă“.

La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, binefăcătorilor şi tuturor celor prezenţi, subliniind în câteva cuvinte importanţa zilei pentru obştea pe care o păstoreşte.

Biserica de lemn a Mănăstirii Sângeap-Basaraba din comuna Scobinţi - Iaşi a fost ridicată în numai trei săptămâni, în anul 2003, de atunci şi până în prezent derulându-se lucrări de pictură şi de dotare cu cele necesare slujirii. Biserica a fost construită de către o echipă de meşteri populari din Vatra Moldoviţei, condusă de bătrânul Petru Ciornei, prin jertfa familiei Constantin Deleanu. În anul 2012 a fost sfinţit altarul bisericii, după care s-a lucrat la pictura interioară. Pictura sfântului locaş de cult a fost executată de părintele protosinghel Teofan Straton de la Mănăstirea Bucium din Iaşi.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri