Părintele Filaret Teodorescu a fost înmormântat la Mănăstirea Neamț

Arhiepiscopia Iașilor August 16, 2019   Autor: Flavius Popa

Obștea Mănăstirii Neamț s-a rugat astăzi, 16 august a.c., pentru sufletul părintelui ieromonah Filaret Teodorescu, cel care a trecut recent la Domnul. Slujba înmormântării a fost oficiată de soborul părinților monahi, sub protia Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Zeci de credincioși, ucenici și rude, au participat la slujba săvârșită în incinta mănăstirii nemțene, spre pomenirea sufletului părintelui Filaret Teodorescu.

„Suntem aici într-o icoană în care mărturisim credința, dragostea și nădejdea, cele trei mai virtuți teologice pe care le-a mărturisit părintele și fratele nostru Filaret, de-a lungul vieții lui, atât în familie cât și în mănăstire, fiind un bun slujitor al Bisericii, chiar în condițiile în care, în ultimii 20 de ani a fost infirm. […] După ce a intrat în mănăstire, a studiat la seminarul teologic, ne-a fost coleg, frate, părinte multora dintre dumneavoastră, ca la un moment dat să primească un ghimpe în coastă, printr-un accident, și să rămână pentru restul vieții în scaunul cu rotile. S-a dovedit un luptător puternic, încurajat de harul lui Dumnezeu, de dragostea obștii monahale și de dragostea dumneavoastră, care adesea l-ați vizitat în chilia lui. Și-a dus crucea așa cum a putut mai bine!” le-a vorbit PS Emilian Crișanul celor prezenți la slujba de înmormântare.

„Noi, cei ce l-am cunoscut pe părintele Filaret, să păstrăm vie amintirea lui, iar dacă el s-a rugat pentru noi atât de mult, să facem și noi la rândul nostru o rugăciune pentru părintele, fiindcă avem nevoie de rugăciune unul pentru altul. Părintele se adaugă astfel la viețuitorii mănăstirii care au trecut la Domnul, iar noi cei care rămânem, să căutăm să umplem golul acesta cu rugăciunea stăruitoare pentru iertarea păcatelor lui, având nădejdea că Hristos l-a chemat la El” a adăugat spre final părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

Date biografice

Părintele Filaret (Cătălin) Teodorescu s-a năcut în data de 17 decembrie 1970, în municipiul Fălticeni, județul Suceava, din părinții binecredincioși Toader și Mariana. În data de 4 mai 1990 a intrat în monahism și a fost tuns călugăr la Schitul Icoana Nouă, în data de 5 decembrie 1991, de către părintele Agatanghel Bărbulescu, avându-l ca naș de călugărie pe ieromonahul Chiril Dumitriu. În anul 1994, părintele Filaret Teodorescu a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și a urmat studiile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. În perioada 18 septembrie 1994 – 1 martie 1997, a fost egumentul Schitului Icoana Veche, după care a fost chemat în ascultare la Mănăstirea Neamț, de către vrednicul de pomenire arhim. Irineu Cheorbeja, unde a fost rânduit ca preot slujitor și ca ajutor de econom. În data de 4 aprilie 1999, părintele a fost accidentat de un autoturism, fapt pentru care părintele Filaret a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. În dimineața zilei de 14 august 2019, ieromonahul Filaret Teodorescu a trecut la cele veșnice.

Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în rândurile drepților!

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri