Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Iașilor

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 19, 2018   Autor: Flavius Popa

Clericii din Protopopiatul Târgu-Neamț s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, aceasta având loc cu prilejul conferinței de primăvară. Întâlnirea a avut loc la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Poiana-Brusturi, județul Neamț, comunitatea fiind păstorită de părintele Pavel-Ovidiu Dediu. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Părintele Mitropolit, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corala preoțească „Păstorul cel Bun” al protoieriei, corală dirijată de pr. Surugiu Mihai. În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a arătat importanța păstrării unității de credință și neam, cuvânt ce a dorit să fie un preambul la tema conferinței ce a urmat. Totodată, Părintele Mitropolit a îndemnat clericii prezenți la rugăciune pentru odihna părintelui Adiaconiței Vasile, recent trecut la Domnul și înmormântat joi, 19 aprilie a.c.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Cristian Moaleș de la parohia Șoimărești, a primit hirotesia întru duhovnic. De asemenea, părintele Pavel Dediu a fost hirotesit de IPS Teofan întru iconom stavrofor - purtător de cruce, pentru activitatea rodnică, administrativ-gospodărească și pastorală, precum și pentru slujirea ca președinte de cerc pastoral. Totodată, părintele Gavriloaia Petru de la parohia Timișești, a primit distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru efortul susținut de a construi o locuință pentru o familie defavorizată și cu mulți copii.

Conferința semestrială de primăvară a fost moderată de părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al arhiepiscopiei. În cadru acesteia, părintele Sergiu-Ciprian Ipate a prezentat referatul cu tema „Chipuri de ierarhi și preoți care au avut un rol important în desăvârșirea unității naționale”. În deschiderea conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a facut o incursiune în istorie, prezentând aspecte inedite ale contextului politic și social care au premers Marii Uniri. S-au făcut considerații asupra desfășurării Primului Război Mondial, au fost discutate rolurile avute de ierarhii și preoții din Moldova în perioada ocupației germane de la București, dar s-a vorbit și despre aportului Armatei Române la încheierea războiului. Totodată, IPS Mitropolit a subliniat eforturile românilor pentru înfaptuirea Marii Uniri, dar și pentru menținerea unității în perioada imediat următoare. Tema prezentată de pr. Sergiu-Ciprian Ipate a dezvăluit implicarea ierarhilor și preoților ortodocși români în lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri.

După prezentarea temei, Părintele Mitropolit a făcut câteva anunțuri administrative, de interes pastoral, dar a acordat și câteva audiențe preoților prezenți, nu înainte de a adresa un îndemn la rugăciune și unitate frățească între slijitorii Sfântului Altar.

Conferința preoților din Protopopiatul Iași II s-a desfășurat în Sala „Iustin Moisescu”

Joi, 19 aprilie 2018, preoții protoieriei Iași II s-au întâlnit în cadrul conferinței semestriale, eveniment ce a avut loc în sala cancelariei eparhiale ieșene. Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către ierarh dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi la Catedrala veche „Sfântul M. Mucenic Gheorghe” din Iași. Împreună cu Părintele Mitropolit au mai slujit părintele Adrian Zaharia, consilierul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor dar și părintele Marius Daniel Profir, protopopul Protoieriei Iași II. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un cor format din clericii prezenți, dirijat de părintele lect. univ. dr. Gabriel-Ionuț Nastasă.

În prelegerea sa, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a vorbit despre modul în care Biserica și-a gestionat lucrarea sa în timp de criză: „Nu a existat nici o perioadă în istorie în care Biserica să nu fie mărturisitoare. Avem și ne bucurăm de libertate, însă nu este ușoară asumarea libertății. Un teolog apropiat de vremurile noastre spunea că «Biserica Ortodoxă are o capacitate de a gestiona mult mai ușor perioadele de criză decât perioadele de pace». Cert este că nu întotdeauna, în vremuri de pace, noi ca și arhierei, clerici și credincioși prin extindere, ne aflăm pe cruce. Pe cruce ne aflăm pe vremuri de criză, de cumpănă, de persecuție, și atunci sunt puse în lucrare resorturile lăuntrice – duhovnicești ale Bisericii, mai bine decât în vremuri de pace.”

Spre final, Părintele Mitropolit a adresat clericilor protopopiatului câteva îndemnuri administrativ-pastorale. (Flavius Popa, pr. Gheorghe-Marian Filip)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri