Biserica din Obrijeni a îmbrăcat veșmântul sfințirii: „Biserica este locul luminii, căci Hristos Lumină este”

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 25, 2021   Autor: Flavius Popa

În Duminica a V-a după Rusalii, IPS Mitropolit Teofan a târnosit biserica Parohiei „Sfântul Dimitrie” Obrijeni din cadrul Protopopiatului Iași III, și a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amplasat în vecinătatea lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup format din psalții Catedralei Mitropolitane.

„Biserica este locul în care noi dialogăm cu Dumnezeu”

În cuvântul rostit după citirea pasajului din Evanghelia după Sfântul Matei, Părintele Mitropolit a arătat că Domnul Hristos trebuie să fie o prezență reală în viața noastră și că nu trebuie să ne lăsăm influențați de puterile întunericului: „Dumnezeiasca Scriptură afirmă că omul, de la Adam încoace, în afară de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, este păcătos, adică și noi înșine. Cine zice că păcat nu are, mincinos este, și acesta este adevărul. Păcatul care se află în om, care se află și în noi, este o prezență a puterii întunericului în noi. Orice păcat pe care îl săvârșim, cu fapta, cu cuvântul, cu gândul, este o prezență sau o influență a puterilor demonice în viața noastră. Un părinte al Bisericii din vremea noastră, Sfântul Nicolae din Serbia vecină, afirmă că omul, când păcătuiește, este ca un animal de povară pe care se așează puterea întunericului. Omul cânt păcătuiește este ca un fluier la care cântă demonul. Omul care păcătuiește este ca o fiară prin care demonul sfâșie peste tot. Așa cum Domnul Hristos a pătruns în ținutul Gadarei, unde se aflau cei doi oameni cuprinși de puterile întunericului, în același fel Domnul Hristos vine și în viața noastră, a celor cuprinși de multe păcate. Și cum vine Domnul Hristos? Vine prin Taina Sfântului Botez, vine prin ungerea noastră cu Sfântul și Marele Mir, vine prin Trupul și Sângele Său, prin Dumnezeiasca Împărtășanie. Orice faptă bună, orice rugăciune săvârșită, orice gând curat este o prezență în viața noastră a Domnului Hristos”.

În continuare, ierarhul a subliniat faptul că în biserică omul este protejat și binecuvântat de Dumnezeu, iar demonii nu pot pătrunde: „Locul unde omul, prin excelență, se întâlnește cu Dumnezeu este biserica. Biserica zidită cu multă jertfă, la sfârșitul lucrării de zidire și de împodobire cu pictură, precum biserica dumneavoastră, biserica este sfințită cu Sfântul și Marele Mir, stropită cu apă binecuvântată, împodobită și întărită prin puterea Duhului Sfânt, prin rugăciunile noastre, ale nevrednicilor slujitori ai lui Dumnezeu. Ce este biserica? Biserica este casa lui Dumnezeu, contrariul casei demonilor, căci unde este biserică și unde sunt oameni cu credință, demonul nu poate pătrunde. Biserica este sălașul Duhului Sfânt, locul unde se arată darurile Duhului Sfânt și unde puterile întunericului, duhurile răutății nu pot pătrunde. Biserica este locul luminii, căci Hristos lumină este. În Biserică nu pot intra puterile întunericului căci acolo se află lumina. Biserica este locul în care noi dialogăm cu Dumnezeu, și dialogăm cu El participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, și aceasta se întâmplă după ce în general, timp de o săptămână, noi dialogăm foarte mult cu puterile întunericului, căci uneori glăsuim cele nepotrivite, alteori săvârșim cele necuvenite, de multe ori gândul nostru și vorba noastră merg spre alte zone decât cele ale luminii, și toată această stare de rătăcire în care - să fim sinceri -  ne regăsim în timpul săptămânii, este ca un fel de convorbire a noastră cu puterile întunericului. Duminica avem posibilitatea să venim la Sfânta Biserică, iar aici, noi dialogăm cu Dumnezeu, îi cerem iertare pentru toată rătăcirea din timpul săptămânii, și îl rugăm ca în săptămâna care urmează să avem clipe și de dialog cu El, prin rugăciunea noastră, prin postul de miercuri și vineri, prin citirea unei cărți binecuvântate, printr-un act de milostenie, căci toate aceste lucruri, și cele asemănătoare, ne pun în legătură cu Dumnezeu. Ori de câte ori suntem în legătură cu El avem puterea lui Dumnezeu în noi”.

La sfârșitul slujbei, preotul Vasile Matcovici, fostul paroh, a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă” pentru clerici, iar actualul paroh, părintele Andrei Petru, care din 2005 păstorește comunitatea modestă din Obrijeni, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din partea chiriarhului însemnele rangului onorific. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni generalului Vasile Mihalache, prin intermediul fratelui domnului general, pentru contribuția importantă oferită comunității parohiale. Totodată, credincioșii care au sprijinit lucrările de construcție au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.

Biserica, simbol al jertfei locuitorilor din Obrijeni

Lăcașul de cult din acest mic sat al județului Iași a fost construit între anii 1994 – 2000, iar pictura a fost realizată în perioada 2000-2020. În primăvara anului 1994, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, încep lucrările de ridicare a bisericii, sub coordonarea părintelui Vasile Matcovici. Zidirea sfântului locaș a fost posibilă datorită sprijinului substanțial al domnului Vasile Mihalache, general (r) în cadrul Jandarmeriei Române. În prezent, parohia numără aproximativ 40 de familii.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri