Taina Sfantului Maslu in parohia noastra

Viața parohiei Martie 25, 2014

Astazi, 24 martie, in ajunul marii sarbatori a Buneivestiri, parohia noastra s-a bucurat de savarsirea Tainei Sfantului Maslu, slujba care a facut ca biserica sa devina neincapatoare pentru credinciosii care au dorit sa se bucure de binecuvantarea acestei taine a Bisericii.

Referitor la Taina Maslului, aceasta este lucrarea sfanta savarsita în numele Sfintei Treimi, de catre preotii Bisericii, prin care se împartaseste credinciosului bolnav harul nevazut al tamaduirii sau usurarii suferintelor trupesti, intarirea su­fleteasca,iertarea pacatelor. Partea vazuta consta din ungerea cu untdelemn sfintit, dupa ce s-a invocat prin rugaciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfantului Duh asupra celui bolnav.

In Sfintele Evanghelii si in toate rugaciunile (sapte la nu­mar) din randuiala Tainei maslului, Dumnezeu este invocat ca "doctorul sufletelor si trupurilor noastre, a Carui mila este nemasurata...", iar dupa fiecare rugaciune si invocare, credinciosii canta : "Stapane, Hristoase, Milostive, miluieste pe robul (robii) Tau". Insasi cantarea il arata pe Mantuitorul Hristos ca "Vindecatorul si ajutatorul celor ce sunt in dureri". De la Dumnezeu se cere : "tamaduire neputinciosului robului Sau... cel ce mult a gresit...".

Sfantul maslu este o taina a participa­rii comune la ridicarea din patul suferintei, o comuniune de rugaciune pentru sufletul celui chinuit. Pentru aceasta, se invoca ajutorul Preasfintei Fecioare, al Sfintei Cruci, ajutorul sfintilor si îngerilor, al tuturor slu­jitorilor traitori în Hristos si în comuniune cu sfintii.

Aceasta zi de sarbatoare si bucurie duhovniceasca a fost înfrumuseţată de credinciosii parohiei care si-au dat concursul pentru o cât mai bună desfasurare a slujbei, si care au contribuit si la agapa frateasca de dupa aceasta slujba.

Alături de noi la slujba au participat urmatorii preoţi:

Pr Gabriel Merisescu de la parohia Dumitreştii Gălăţii

Pr Moisa Dan-Constantin de la parohia Poiana Şcheii

Pr Florea Bogdan de la parohia Şcheia

Pr Voroneanu Mihail de la parohia Şcheia

Pr Marius Nica de la parohia Bâcu

Pr Papă Teodor de la parohia Cuza-Vodă

Pr  Figher Ionuţ Alexandru de la parohia Frenciugi

Dorim sa multumim celor care ne-au ajutat dar si fratilor preoti care ne-au binecuvantat cu prezenta lor si cu deosebit drag le multumim pentru participarea lor la aceasta slujba in parohia noastra.

Nu în ultimul rând dorim sa mulţumim şi doamnei directoare Boaca Georgeta, a scolii cu clasele I-VIII din comuna noastra, care a participat la slujba, fiind insotita de clasa domniei sale dar şi de o mare parte a copiilor din clasele mai mari.

Mulţumindu-le încă odată tuturor, rugăm ca bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi după mare mila Sa. Amin.